کودتای 28 مرداد

ساخت وبلاگ

کودتا برعليه دولت مصدق را بيش از هر چيز بايد در چهارچوب منافع و اوليتهاى استراتژيک خاص آمريکا در دوران آغازين جنگ سرد بررسى کرد . در اين دوران متوقف کردن نفوذ اتحاد شوروى در سراسر جهان دغدغه اصلى طراحان سياست خارجى آمريکا به شمار مى رفت .در فرايند اجراى اين سياست مناطق مختلف جهان از لحاظ ميزان اهميت براى منافع استراتژيک آمريکا طبقه بندى مى شدند . تنگه ها و مناطق مهم ژئوپلتيکى ، نقاط داراى منابع معدنى ارزشمند و يا کشورهاى داراى سرحد مشترک با شوروى يا کشورهاى مهم کمونيستى در اولويت قرار مى گرفتند

 

ايران از قضا داراى تمام اين ويژگيها بود و از آغاز جنگ سرد توجه آمريکا و بلوک غرب به ايران براى تحکيم نفوذ سياسى و نظامى و اقتصادى خود جلب شد. تا دوره نخست وزيرى دکترمصدق مشکلى براى حفظ نفوذ غرب در ايران بوجود نيامد .اما سياستهاى مستقل و ملى گرايانه مصدق اوضاع را تغيير داد. سياست او درملى کردن صنعت نفت ايران پايه نفوذ اقتصادى غرب را در ايران متزلزل کرد و روش او در اعطاى حق فعاليت آزادانه به احزاب و مطبوعات منجر به افزايش قدرت حزب توده گشت که نگرانى شديد آمريکائيها را بدنبال داشت .

 

به علاوه انگليسيها به دليل زيانى که از ملى شدن صنعت نفت ديده بودند و شاه و دربار نيز که نگران مصدود شدن قدرت خود توسط مصدق بودند آمريکا را براى وارد عمل شدن عليه دولت مصدق تحت فشار گذاشتند . با روى کار آمدن آيزنهاور سياست ملايم آمريکا نسبت به دولت مصدق تغيير کرد و سياست آمريکا به سرعت به سمت سرنگونى حکومت مصدق حرکت کرد سازمان اطلاعات مرکزى آمريکا (سيا) با همکارى سازمان اطلاعاتى انگلستان و هماهنگى عوامل ايرانى خود ( نزديکان به دربار، افسران ارشد ارتش و فئودال ها ) طرح سرنگونى دولت مصدق را تدوين کرد . روزولت از طرف سيا وارد ايران شد و هدايت عمليات را بر عهده گرفت . سپهبد فضل الله زاهدى به عنوان نامزد آمريکا و انگليس براى جانشينى مصدق مطرح شد . گروهى از اوباش حرفه اى به سرکردگى شعبان بى مخ و چند تن ديگر با پولهاى آمريکايى تجهيز شدند و انگليسى ها نيز شبکه عوامل خود را در ايران به رهبرى برادران رشيديان در اختيار آمريکايى ها قرار دادند .

.

 

آمریکای ملعون...
ما را در سایت آمریکای ملعون دنبال می کنید

برچسب : کودتای,مرداد, نویسنده : dasefycbda بازدید : 20 تاريخ : شنبه 28 مرداد 1396 ساعت: 13:10